Ето защо, проучвания са фокусирани главно през последните години на запечатване материал

Забавянето на предаването на автомобила е възможно само ако печата или подложка за преобразуване на енергията от минералния движение, в същото време, без да вредят на други компоненти, способен. Това означава, че топлината се абсорбира частично, частично изтеглен. Важно е, че повърхността на триене (например обувки спирачни накладки / спирачни) е в изобилие и дисковете са с достатъчна здравина и триене.

А уплътнение / конвенционална основа се състои от повърхността на триене, която влиза в контакт с диска. Тази повърхност е последвано от междинен слой, който поддържа топлината от носещата плоча. Отново има възглавница слой като функция на потискане на вибрациите и трептения. Носещата плоча да бъде в допълнение към елемент, осигурява стабилност, също има за задача за отстраняване на топлината. Това гарантира, че нито спирачните накладки / спирачни щамове, нито другите елементи е свързан, може да прегрее и да причини повишено износване. Колко топлина е всъщност зависи, по-специално върху триещите се повърхности. Следователно, всяка част е снабдена с коефициент на триене, което отразява термичната стабилност и може да поеме механичните напрежения, които се случват. Колкото по-силно на двигателя, толкова по-висок коефициент. Поради това, замяната на накладките / подложка, в случай, че гласуването може да бъде от съществено значение. В днешно време има покрития, които могат да работят много ефективно, а също и да издържат на много висока скорост.

За създаването на опорната плоча е често използват синтеровани метали, като покритията трябва да съдържа възможно най-малко количество мед, антимон, олово и азбест. В областта на спорта, обаче, ние предпочитаме използването на алтернативни смесите с керамика. В нашия онлайн магазин ще намерите всички части, които трябва (например главния спирачен цилиндър, катализатор, охлаждаща течност, сензор за топлина, кормилен механизъм и т.н.), на достъпна цена.