провали спирачки? Седем начина да спрат колата

Според статистиката от Американския институт за безопасност на движението, средно водачът натисне педала на спирачката 75000 пъти в годината. Като част на града, този номер понякога расте, шофьори, които предпочитат агресивен стил на шофиране дори повече. Където подлага на високо натоварване, спирачната система или някоя от неговите компоненти са уязвими и не успяват неочаквано. И когато това се случва в движение, той предлага много неудобства на водача, като създава опасност за него и неговите пътници и другите участници в движението.

Най-честите причини за повреда на спирачката включват загуба на спирачна течност, поради течове в системата. Но каквото и да е причината, следствие – колата не може да спре, както обикновено. Ето защо, ние трябва да използвате една от следните опции.
Система „продава“

Това е така, защото на спирачката – най-важната система за сигурност, тя се раздели на две групи. Ако има проблеми в една линия, това може да доведе до секунда. Така че ще трябва известно време, за да продължим да работим усилено натискане на педала (което той не го направи, и когато те ступор), за да се създаде, но не винаги, и постъпателно движение, налягане в системата.
Една кола с „механиката“

Необходимостта да се прилага спирачка на двигателя, постепенно надолу изместване, една след друга. В този случай, на педала на съединителя трябва да бъде минимум е натиснат, не губи контакт с кутия на двигателя. Преминаването към по-ниска предавка за измерване на скоростта на иглата не трябва да отидат в червено. Рязкото превключване на два или един трансфер може да се подхлъзнат или да доведе до повреда на кутията.